Klantcase – Gemeente Helmond

Klantcase – Gemeente Helmond

Betrokken burgers door het faciliteren van livestreams

Wat begon met een aanbesteding, groeide uit tot een nauwe samenwerking. In 2015 zocht Gemeente Helmond een AV-leverancier die hen kon voorzien van livestream apparatuur om burgers te betrekken bij besluitvormingen van de gemeenteraad. Na een aanbestedingstraject vond Gemeente Helmond in BPRvisie de perfecte partner. We vroegen Eugène de Vocht – projectmedewerker Interne diensten bij gemeente Helmond – hoe hij de samenwerking met BPRvisie ervaart.

Over Gemeente Helmond

Gemeente Helmond is een Brabantse gemeente met ruim 90.000 inwoners. Mede door vooruitstrevende stedenbouw en aansprekende architectuur is het inwoneraantal van Helmond flink gegroeid in de afgelopen decennia. De gemeente Helmond wil een omgevingsbewuste, snelle en kundig anticiperende gemeente zijn. Op basis van een duidelijke agenda en een adequaat relatienetwerk is gemeente Helmond in staat om op een krachtige manier haar doelen te bereiken en haar belangen te behartigen.

AV-ondersteuning voor livestreams

Hoe kun je burgers betrekken bij gemeentelijke besluitvorming? Dit was de vraag waar gemeente Helmond een antwoord op zocht. Al snel ontstond het idee van een livestream tijdens gemeenteraadsvergaderingen. Op deze manier kan iedere burger een gemeenteraadsvergadering digitaal bijwonen. Gemeente Helmond ging op zoek naar een AV-specialist die de raadszaal kon voorzien van AV-middelen én een goedwerkend systeem en zette daarbij een openbare aanbesteding uit. BPRvisie won de openbare aanbesteding op basis van een aantal criteria, waarvan de beste prijs-kwaliteitsverhouding de belangrijkste was.

‘Een AV-expert die verder gaat dan het leveren van producten’

Toen Eugène met BPRvisie in contact kwam, was hij blij verrast met hun doortastende aanpak. BPRvisie levert niet alleen hoogwaardige apparatuur, maar denkt ook echt mee om het beste resultaat te behalen. Tijdens het eerste contact met de accountmanager zijn de wensen van Gemeente Helmond nauwkeurig in kaart gebracht. Vervolgens ging het team van BPRvisie direct aan de slag. Eugène: “De opstart verliep snel en vlekkeloos. Zowel het contact met de accountmanager als met de experts was vakkundig en aangenaam.” In plaats van een zakelijk contract ziet Gemeente Helmond de samenwerking met BPRvisie meer als een partnerschap. “Dat BPRvisie eigen programmeurs in dienst heeft, is een groot voordeel. Hierdoor zijn inhoudelijke en technische vragen rechtstreeks bespreekbaar en kunnen we snel schakelen.”

Oplossing voor burgerparticipatie

De raadszaal van gemeente Helmond is voorzien van camera’s en beeldschermen die de livestreams faciliteren. Onlangs is de vergaderruimte (commissiekamer) voor de vergaderingen van de commissies van de gemeenteraad ook geschikt gemaakt voor livestream, zodat ook deze bijeenkomsten voor de inwoners van de gemeente Helmond live via internet te volgen zijn. Met het leveren van professioneel advies en kwalitatieve AV-middelen kan BPRvisie gemeente Helmond ontzorgen. En belangrijker nog: burgers in gemeente Helmond zijn nu digitaal betrokken bij gemeenteraads- en commissievergaderingen. Iedereen die een vergadering wil bijwonen, kan namelijk eenvoudig via internet live meekijken. De AV-middelen zijn daarbij zo afgesteld dat het voor de kijker voelt alsof ze de vergadering fysiek bijwonen. Bij AV-oplossingen voor de Raadszaal en de commissiekamer van gemeente Helmond is het niet gebleven. Inmiddels voorziet BPRvisie ook andere vergaderzalen bij de gemeente Helmond van AV-oplossingen, zodat hybride vergaderen met behulp van videoconferencing nu ook goed mogelijk is. Dit draagt bij aan een efficiënte manier van vergaderen binnen de gemeente.

Op zoek naar een audiovisuele oplossing?

Heeft uw organisatie uitdagingen op het gebied van beeld, licht of geluid? Of wilt u een vergaderzaal compleet laten inrichten? Neem contact op met BPRvisie. BPRvisie is de totaalleverancier voor audiovisuele oplossingen. Bekijk onze oplossingen of neem direct contact op.